A dió

2012.09.17 19:13

 

A dió    

   A diófa Ázsiából származik. Hatalmas, formás lombkoronája alatt egy népes család is kényelmesen hűsölhet a forró nyári napokon. Szinte egyetlen más fa sem tudja azt az atmoszférát árasztani magából, mint a diófa. 

   Régebben, vidéki viszonylatban nem volt egyetlen ház sem szinte, ahol ne lett volna diófa. Szépségén kívül, természetesen igen fontos táplálék a termése,amely minden korosztály számára ajánlott. 
 

   A dió az egyik legismertebb és legtöbbet fogyasztott olajos mag.

  Legtöbben süteménybe fogyasztják, de igazán nyersen a legjobb az egészség szempontjából.  Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet. A benne lévő esszenciális zsírsavaknak köszönhetően rendszeres fogyasztás esetén a vérnyomását rendben tartja és megelőzi a szivproblémakat.

Jó hatása van az idegrendszerre, a legyengült szervezetet táplálja, erősíti. Káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz, valamint B1, B2 vitamint. A legfontosabb azonban a telítetlen zsírsav tartalma, amely koleszterincsökkentő, emiatt jó hatása van a keringésre