Bizarr gasztronómiai különlegességek

2012.10.21 19:04
  1. Hákarl

Ez az ételkülönlegesség felejthetetlen, legalábbis, ami a szagát illeti. Az izlandi csemege ugyanis nem más, mint cápahús, amit két-három hónapig rothasztanak a padláson.

Ennek az „érésnek” a következtében átható ammóniaszagot kezd árasztani, ami nem éppen étvágygerjesztő. A vendégeket kis darabokkal kínálják, melyeket fogpiszkálóra szúrnak, és kísérőül helyi pálinkát szolgálnak fel.             

 

         2.Balut
A Fülöp-szigeteki finomság valóban csak az erős gyomrúaknak, és erős idegzetűeknek ajánlott. Tulajdonképpen egy kacsatojásról van szó, aminek egyedi a mintázata. 
Ezt annak köszönheti, hogy addig „érlelik”, amíg a benne lévő kiskacsának már kifejlődik a csőre és a tolla, majd ekkor megfőzik, és az állat csontocskái kirajzolódnak a héjon.     

 

              3.Denevérleves
Ez a Délkelet-ázsiai finomság elég meglepő látványt nyújt, mivel a jószág egészben kerül bele az ételbe. Ez még csak hagyján, hiszen Európában is készítenek állatokat aprózás nélkül- gondoljunk csak a töltött csirkére, vagy az egész malacra, esetleg a tradicionális ökörsütésre-, de az már enyhén szólva is aggályos, hogy a denevérekről még a szőrt sem szedik le.

Mivel a húsevő fajták rengeteg betegséget hordoznak, így alapanyagul csak a gyümölcsevő bőregerek szolgálnak. Az apró élőlénynek nem sok húsa van, és az is erősen csontos, ám állítólag éppen ez benn a legjobb.     

  

 

            4.Egérbor
A koreai különlegesség nevéhez híven valóban egérből készül. Egészen pontosan kölyök állatokból, melyeket még élve tesznek bele a palackba, mely rizsbort tartalmaz alapként.

 

         5.Polip
Ez a fejlábúakhoz tartozó élőlény elég régóta szerepel az emberek ételei között. Szinte minden olyan országban előszeretettel fogyasztják, ahol a tenger közelsége miatt megtalálható, ráadásul igen ízletesen tudják elkészíteni. Dél-Koreában azonban ennél egy kicsit tovább mentek.

A tányéron lévő polipok ugyanis még élnek, amikor a delikvens megpróbálja letuszkolni őket a torkán. És ezt nyugodtan érthetjük szó szerint, hiszen a szerencsétlen állat küzd az életéért és lábaival, tapadókorongjaival próbál a szájon kívül maradni. Éppen ezért veszélyes is fogyasztani, mivel előfordulhat, hogy a torokban sikerül megkapaszkodnia, ezzel fulladást okozva a gasztronómiai különlegesség élvezőjének.

 

          6.Egy kis nasi
A tévé előtt üldögélve az ember néha megéhezik, de nem annyira, hogy főtt ételt egyen, inkább csak valami nasira vágyik.

Ha történetesen Kínában élünk, akkor a ropogtatnivalók tárházában találkozhatunk fűszerezett és előre csomagalt lárvákkal: a barbeque, mexikói és sajtos ízű csemegék ráadásul népszerűek is.

 

  Undoritóak de e mellett érdekesek is ! ! !